Millal algab Eestis grillimise hooaeg ning kuidas oleks õige tehnika küpsetamiseks?

 Alustuseks Head alanud aastat! Kuid nüüd juba suubume tähtsamate küsimuste juurde. Nõnda millal siis on ikka õige aeg grillilt eelmise aasta tolm ja tahm pühkida ning uuesti hooaeg avatuks kuulutada ning kas meie eestlased oleme ikka sama nutikad grillimises kui me end arvame olevat? 

Seda kõike oleme me välja uurinud ning viinud ka läbi rahva uuringu nende teadmistest grillimise kunstis.

Kõik me teame, et eestlane armastab grillida ja seda, et eesti mees tarbib kaks korda rohkem soola mille tõi meieni Tervise Arengu Instituut enda uurimuses eelneva aasta suve hakul. Toitumissoovituste kohaselt on päevane soovituslik tarbimise kogus soolale 6 grammi, millest mehed tarbivad 12,2 ja naised 8,1 grammi keskmiselt. Suur osa tarbitud soolast jõuab meieni kahel ajal aastast: esmalt jaanipäevade paiku, sel ajal võib õhus tunda igast hoovist tulevat mõnusat grillliha lõhna, ning teisalt tarbime me soola rohkelt jõuludel.

Teadmiste osas viisime jaanitulede tiimiga läbi väikese rahvaküsitluse. Tahtsime teada inimeste teadmisi esmalt grillimise valdkonnas ning veel uurisime, et milline liha on siis see eelistatud liha mida grillrestile särisema asetada.

Küsitlusele vastas 250 inimese ringis, kes leidsid et kõige targem on liha asetada grillrestile toas varasemalt seisnud lihal. Täpsemalt teadis seda 83% vastanutest. Miks siis sedasi tuleb talitada? Vastus lihtne. Grillvorstide puhul on hea asetada restile toasoojad vorstid selleks, et küpsedes vorsti purunemist vältida ning samuti pruunistub vorst kiiremini kui külmalt grillile asetades.
Veidi teine lugu oli grillsöe testimisega. Kui uurisime millal on grillsüsi õige, läks täkkesse 66% vastanutest nimetatud fakt, et grillsöe kohal peab saama juba kätt hoida, et lugeda süsi valmis küpsetamiseks. See küsimus on tihtilugu korduvalt puudutanud erinevate grillmeistrite kõrvu üritustel ning nemad peavad seda kõige õigemaks tehnikaks grillimisel.
"See on nipp, mis tuleks meelde jätta, sest see on ideaalse grillroa õnnestumise üks eeldustest" on öelnud lihatööstuse Maks & Moorits tootearendusjuht Urmas Sinimeri.
Kahtlemata grillsöe teadmistele peame ka olema targemad mis puudutab liha õigesti grillile asetamist. Kergusega võib öelda, et küsimusele kuidas on õige asetada vorstid grillile on eranditult kõik vastajad teadlikud, et grillrest peab olema kuumaks aetud enne, kui vorstid/ liha sellele asetada. Grillimise ettevalmistuse juurde kuulub kindlasti ka eelnev resti puhastus, kus soovitatakse resti määrida toiduõliga.
Lisaks kuumaks aetud grillile on vajalikuks tööriistaks õigele grillmeistrile ka grilltangid, mida kasutab suisa 89% vastanutest ning ülejäänud on läinud lihtsamat teed ning keeravad kahvli või mõne muu abivahendiga.

Muidugi ei saanud me veel lõpetuseks jätta uurimata, et kuidas meie grillmeistrid aru saavad, et liha on valmis. Nõnda leidis 66%, et kõige lihtsam viis on liha lõigata lahti ning kontrollida, kas keskosa on küpse ning teine pool vastajatest kasutab küpsetamiseks termomeetrit või hindab liha küpsust tekkiva küpse kooriku järgi. Oma silm on siiski kuningas!
Viimaks jõudsime eelistuste juurde ja kindlasti number üks eestlase lemmik on siiski siga oma erinevates vormides (šašlõkk, ribid jne) ning selle on valinud 79% vastanutest. 

                                                      


Nipid hea grill-liha ning ladusa küpsetamise jaoks oleme saanud BBQ Symphony grill-lihameistri Rain Käärsti antud nippide hulgast, mida uuris Kristina Kostab Postimehest. 

Grillvorste soovitab Käärst küpsetada keskmise kuumusega suletud kaane all, tagamaks mahlasuse ning hoides ära vorstide purunemise liigse kuuma tõttu. Toorvorstile piisab juba 5 minutist ning kauemaks jäetuna kipuvad ruttu kuivaks minema. Jämedad grillvorstid seevastu vajavad rohkem aega ning madalamat temperatuuri, et aeglaselt ja ühtlaselt läbi küpseda.

Grill-lihaga saavutad parima tulemuse esmajoones loomulikult kvaliteetse lihaga. Soovitatult lasta lihal enne tunni aja jooksul toa temperatuuril soojeneda, et tagada ühtlasem küpsemine. Kui mitu korda grill-liha restil keerutada ei ole saanud mingeid piiranguid, ehk liha võib keerata nii mitmeid kordi kui süda soovib või käsi jõuab. Tähtis on, et enne kui liha serveerida, anna talle veel moment omaette mõnes termopotis või kaetud vaagnal. See aitab peatada lihas mahlad ning taldrik ei valgu esimese lõikega vedelikku täis.

Kui armastad juhuslikult varda otsas küpsetada siis šašlõkk on loodud sinule, sest just šašlõkk oleks kõige ideaalsem torgata vardasse, tihedalt üksteise otsa, tagades ühtlane küpsemine. Šašlõkk loomulikult valmista madalamal temperatuuril, kaane all, pidevalt keerates ning hoia ka veeprits endal lähedal juhuks kui lihast tilkuv rasv tahab leeki üles ajada.

Suurim kunst - Grillribi. See kena ribitükk mille küpsetamist oled esmaspäeva õhtusest peale tööd poeskäigust juba mõtisklenud teha, vajab sinu aega 40-60 minuti jagu ning armastab sellist lõunamaist temperatuuri nagu 150 kraadi. Muud keerulist tema enda küpsetamisel ei nõua, lihtsalt katsu teda kaitsta lahtise leegi eest. Samasugust hoolt soovib harilik triibuliha, kuid triibuliha puhul on tegemist äärmiselt palju keerutamist armastava lihaga ning ärge mitte mõtelgegi hetkeks teise õlle järele minna, sest triibulihast eritub kõige rohkem, kiiremini ja tihedamini rasva mis süttib kiirelt ning võib teile järele jätta vaid söetüki grillile kui unustada.

Paljud otsustavad grillhooajal kergema liha kasuks siis kana on selleks ideaalne vaheldus. Kanaliha liigub meil poodides üsna palju ning ka marinaadi variatsioonid võtavad silme eest kirjuks. Kanaliha küpsetamisega on aga lood sellised, et kõige parem kanaliha on kondi ja nahata kintsuliha ning sõltuvalt temperatuurist küpseb liha kusagil 5-7 minuti jooksul. Sama ei saa öelda nendele mõnusatele koivakestele, sest kondiga liha eeldab juba madalamat temperatuuri ning ajaks umbes pool tundi kuni 40 minutit.

Millist liha eelistad sina, sinu sõber, leibkond? Valikut jagub kõigile ning vahel on poes tunne, et enne lõpeb suvi otsa kui lihad saavad proovitud. Kuid kes väidab, et grill-hooaeg on vaid suvel?
Miks mitte juba tähistada eesootavat vabariigi aastapäeva kõige eestlaslikumal viisil - grilli ääres või vastlapäeval mõne vastlaliu ja -kukli vahel!
Grillimise tehnika ning viisid on genereerunud lihtsast vorsti või liha sussimisest täielikuks teadusharuks. Mõned tehnikad on geniaalsed ja teised vähem säravad. See, milline aeg ja viis on parim sinule, tuleb ikka selgeks teha grilli taga ise proovides!

Sinu Jaanituled






 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jaanipäeva traditsioonid